Kuntavaalit 2021

keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Valtuuston kokoa pienennettävä viimeistään sote-uudistuksessa


 Julkaistu Kaarina-lehdessä 14.10.2020

Valmisteltava sote-uudistus on siirtämässä kuntien tehtäviä uusille sote-maakunnille. Päätökset perustason sosiaali- ja terveyspalveluista sekä erikoissairaanhoidosta tehdään vuodesta 2023 alkaen siten muualla kuin kunnissa ja kuntayhtymissä. Sote-maakunnilla on omat vaalit ja Varsinais-Suomessa ainakin 79 sote-maakuntavaltuutettua.

Kunnille on jäämässä mm. varhaiskasvatus ja opetus, elinvoima- ja kaavoitustehtävät sekä terveyden edistämisen tehtäviä. Näistä palveluista päätetään jatkossakin kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa. Jos puolet tehtävistä kuitenkin häviää, herää kysymys olisiko kaupungin päätöksentekoa kevennettävä. 

Nykyisessä Kaarinan kaupunginvaltuustossa on 51 valtuutettua. Nykykoko on kuntalain säätämä minimikoko 50 001–100 000 asukkaan kunnalle. Kasvavassa Kaarinassa on reilu 34 000 asukasta. Nykyinen valtuuston koko on lain minimiä (20 001–50 000 asukkaan kunnassa 43 valtuutettua) selvästi suurempi ja perua yli kymmenen vuoden takaisesta kuntaliitoksesta.

Sote-uudistuksen myötä Kaarinan tulisi viimeistään pienentää valtuuston kokoa. Tästä tulisi tehdä periaatepäätös hyvissä ajoin. Valtuuston koon pienentäminen ei ole kovin kummoinen säästö, mutta se kuitenkin osoittaa rakenteiden uudistumista. Kaikessa kaupungin toiminnassa on pyrittävä ketteryyteen ja sopeuduttava muutoksiin, eikä tässä kaupunginvaltuusto ole poikkeus. 

 

Mielipiteen kirjoittamisen jälkeen sote-maakuntia on alettu kutsua hyvinvointialueiksi ja sote-maakuntavaltuustoja aluevaltuustoiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti