Kuntavaalit 2021

keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Puhdas järvi ja meri arvokkaita kaarinalaisille


Mielipidekirjoitus julkaistu Kaarina-lehdessä 18.1.2017

Muuttaessani puolitoista vuotta sitten Kaarinaan, erityisesti Littoistenjärven kunto herätti heti huolta. Järven tila oli toivottoman huono, kun taas sen potentilaali oli valtava. 


Littoistenjärvi tarjoaa Kaarinan asukkaille paljon virkistystä ja voimavaroja. Siitä saatava kokonaishyöty ei ole mitattavissa euroissa, vaan vaikutukset kuntalaisille ovat paljon laajemmat.
 Onneksi järvestä on kantanut huolta moni! Päättyneenä vuonna Littoistenjärven osakaskunnat päättivät kokeilla fosforin kemiallista saostusta. Kaarinan kaupunki ja Liedon kunta myönsivät budjeteistaan syksyllä hankkeeseen rahoituksen. 


On mielestäni hyvä, että kemiallinen puhdistus tehdään. Järveen on kokeiltu lukuisia pehmeitä keinoja, joista ei ole ollut riittävästi hyötyä järven hyvän tilan palauttamiseen. Järven hyödyntämistä virkistyskäyttöön tulisi myös kehittää. Järven ympärille pitäisi saada kunnon ulkoilureitti, ja esimerkiksi roskien keräystä lisätä niin kaupungin kuin asukkaiden toimesta. Myös järven merkitystä alueen vetovoimaisuudelle voitaisiin vahvistaa.


Littoistenjärven lisäksi me kaarinalaiset saamme nauttia rannikon läheisyydestä ja meren luomista virkistysmahdollisuuksista. Yhtä tärkeää onkin pitää saaristomeren rannikkovedet puhtaana ja siistinä. Voimme kantaa ympäristövastuumme fiksulla ja vastuullisella päätöksenteolla niin, että hyödynnämme rantoja kestävillä tavoilla ja tähtäämällä mahdollisimman vähäiseen ympäristökuormitukseen.


Maakunnasta löytyy paljon osaamista, kokeilukultuuria ja kiertotalouden  edelläkävijyyttä. Uudet avaukset ja kokeilu poikivat myös uutta työtä ja työpaikkoja.  Varsinais-Suomen pelloilla fosforikuormitusta on yritetty hillitä kokeilulla, jossa  peltojen ravinteita sidotaan kipsillä. Pelloille on levitetty pilottikokeilussa tonnettain kipsiä. Kokeilun tulokset ovat osoittautuneet lupaavaksi keinoksi vähentää ravinnevalumia. 


On tärkeää, että kuntapäätöksenteossa otetaan huomioon ympäristövaikutukset ja kannetaan ympäristövastuumme. Itämeren ja vesistöjen suojelu on paitsi järkevää myös meitä kaikkia palkitsevaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti