Kuntavaalit 2021

perjantai 25. elokuuta 2017

Kaarinan kirittävä Turun ympäristökuntia palvelusetelillä
Kirjoitan tänään Turun sanomien mielipideosastolla varhaiskasvatuksen palvelusetelistä, jota Kaarinassa ei ole otettu käyttöön. Tein asiasta keväällä valtuustoaloitteen. Asia on nyt erityisen ajankohtainen, ja toivottavasti pääsemme keskustelemaan kysymyksestä syksyllä sivistyslautakunnassa ja valtuustossa.

Mielipidekirjoitus Turun sanomat 25.8.2017

Kaarinan kirittävä Turun ympäristökuntia palvelusetelillä

Turun seutukunnassa varhaiskasvatuspalveluissa on eroja. Moni kunta on ottanut käyttöönsä palvelusetelin, jonka avulla perhe pystyy sopimaan hoidosta haluamansa palvelutuottajan kanssa omista tarpeistaan käsin.

Kaarinassa palveluseteli ei ole käytössä. Kaarina on perinteisesti kuitenkin vetänyt puoleensa juuri lapsiperheitä. Moni Turusta tai ympäristökunnista Kaarinaan muuttava perhe jää kuitenkin tänäkin syksynä hämmentyneenä ihmettelemään, kun päivähoitoa ei voikaan halutessaan jatkaa vanhassa tutussa paikassa.

Kaarinassa päivähoitojonot ovat suuren kysynnän takia pitkiä. Usein varsinkin keskellä vuotta muuttavilla perheille tilanne on erityisen hankala. Päivähoitopaikkaa joudutaan odottamaan useita kuukausia, paikkaa ei löydy perheen asiointireittien varrelta ja sisaruksia joudutaan sijoittamaan eri yksiköihin.

Kaarinassa kunnallisen päivähoidon rinnalla yksityisiä päiväkotipaikkoja on tarjolla ostopalvelun kautta. Paikan voi saada sopimuspäiväkodista kaupungin päätöksellä. Ostopalvelun rinnalle tarvitaan palveluseteli, joka lisää perheiden valinnanvapautta - esimerkiksi muuttotilanteissa mahdollistaa joustavasti hoidon jatkamisen vanhassa päiväkodissa.  

Maan hallitus päätti laskea ensi vuoden alusta pieni- ja keskituloisten perheiden varhaiskasvatusmaksuja. Ne perheet, jotka käyttävät yksityistä perhepäivähoitajaa Kelan yksityisen hoidon tuella, uhkaavat jäädä muutoksessa väliinputoajiksi. Ministeriössä on ajateltu, että kunnat huomioivat yksityiset perhepäivähoitolapset joko nostamalla yksityisen hoidon tuen kuntalisää tai siirtymällä palveluseteliin.

Yksityiset perhepäivähoitajat täydentävät kunnallista perhepäivähoidon tarjontaa, jota on saatavilla koko ajan vähemmän. Monelle alle 3-vuotiaan lapsen vanhemmalle perhepäivähoito on mieluinen valinta. Yksityiselle perhepäivähoitajalle hakeutuvat erityisesti myös ne perheet, jotka eivät ole saaneet nopeasti hoitopaikkaa tai joille kunnan osoittama paikka ei ole sopinut. 

Kaarinassa käymme syksyn aikana keskustelua varhaiskasvatuksen palvelusetelistä. Toivottavasti palveluseteli saa päätöksentekijöiden tuen, sillä se on käytännön ratkaisu perheitä rasittavaan hoitopaikkapulaan. Palveluseteli takaa kaikkien perheiden tasapuolisen kohtelun varhaiskasvatusmaksuja laskettaessa, se lisää kaupungin vetovoimaa ja tuo palvelut samalle viivalle ympäristökuntien kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti